Δέκα πράγματα που κάναμε με τα κινητά και θα τάραζαν τους σημερινούς νέους

Σωτήριον έτος 2000. Ο κόσμος έχει μόλις ανακουφιστεί επειδή ένας άλλος ιός, αυτός της χιλιετίας δεν κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα του. Το PlayStation 2 κυκλοφορεί και ο κόσμος το υποδέχεται με ενθουσιασμό. Και μπορείς να είσαι κουλ και μοδάτος πηγαίνοντας στο σχολείο με το κινητό να φουσκώνει την τσέπη σου. Ναι! το Nokia 8210 μόλις έχει κυκλοφορήσει και είναι η ακριβής μεταφορά από την ταινία “Οι Άγγελοι του Τσάρλυ”.

Ένα τηλέφωνο που μπορούσες να παραμετροποιήσεις την εμφάνισή του με άλλη πρόσοψη και άλλο logo!

Λεξικό Τ9

Πολύ πριν το πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, έπρεπε να βολευτούμε χρησιμοποιώντας τα αριθμητικά πλήκτρα. Κάθε πλήκτρο είχε τρία γράμματα, με τα τελευταία να έχουν μέχρι και τέσσερα.

Εάν κάποιος επιθυμούσε να γράψει το “Β” έπρεπε να πατήσει δύο φορές το δύο. Μπορεί να ακούγεται τώρα κουραστικό, ή και χαοτικό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν εξοικειωθεί και μπορούσαν να γράψουν χωρίς να κοιτάνε! ενώ το προγνωστικό λεξικό Τ9, που ακόμα κατηγορείται για λάθη κατά την πληκτρολόγηση, τότε θεωρούνταν θαυματουργό, για τα κινητά της εποχής.

Μπαταρίες που αντικαθίστανται

Ένα βασικό πλεονέκτημα του να μπορείς να αντικαταστήσεις την πρόσοψη του κινητού, είναι η εύκολη αλλαγή μπαταρίας. Συνδυαζόμενη με το γεγονός ότι κρατούσαν, μες στο νερό, μια βδομάδα με βαριά χρήση, ταξίδευες με τρεις-τέσσερις για κάνα μήνα.

Σήμερα, βγαίνουμε για λίγο και μας λούζει κρύος ιδρώτας, όταν δούμε κάνα 30άρι στο κοντέρ.

Ο καθένας τα δικά του

Είναι εύκολο το να γυρίσουμε με νοσταλγία στο παρελθόν. Όμως, κάποια πράγματα προκαλούσαν μεγάλη ενόχληση. Τρανταχτό παράδειγμα οι φορτιστές. Η ιδέα του να μοιραζόμαστε φορτιστές (πόσο μάλλον καλώδιο φόρτισης) ανήκει στο μακρινό μέλλον, ενώ τότε ήταν αδύνατο.

Η Nokia, η Samsung ακόμα και η Sony Ericsson είχαν τα δικά τους καλώδια και ακουστικά για τα κινητά τους! άρα όταν άραζες στο σπίτι ενός φίλου, καλό θα ήταν να είχες από το δικό σου φορτιστή. Βέβαια σε μια εποχή κυριαρχίας της Nokia, σίγουρα ένας φορτιστής της θα υπάρχει σε κάθε σπίτι μέχρι σήμερα, καταχωνιασμένος βαθιά σε κάποιο ξεχασμένο συρτάρι.

Όσο εξελίσσονταν τα τηλέφωνα, τόσο ανέπτυσσαν ιδιαιτερότητες. Το πρώτο βήμα προς ένα “κοινό” μέλλον ήρθε με την υποδοχή των 3,5mm (του ήχου ντε!) το οποίο σήμερα τείνει να εκλείψει. Ο κόσμος των USB-C και Lightning θυρών φαντάζει ένα μακρινό όνειρο.

Emojis

Τότε λεγόντουσαν ακόμα emoticon, ή επιστημονικά ASCII emoticons. Χωρίς φανταστικά γραφικά, οι άνθρωποι μετέφεραν συναισθήματα χρησιμοποιώντας πλήρως χαρακτήρες και σύμβολα.

Από τα κλασικά smiley 🙂 και winky ;-), έως απογοητευμένες εκφράσεις ( -_- ) αλλά και μικρά ζώα(!) <(^_^)>. Ο κόσμος των emoticons τροφοδοτούσε τη δημιουργηκότητα και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να βρους πολύπλοκους τρόπους έκφρασης.

Κάτι μικρό από emoticons

Ringtones!

Το να πληρώνεις για ringtones φαίνεται εξωφρενικό σήμερα, ωστόσο πριν μερικά χρόνια ήταν συνηθισμένο. Όταν τα πολυφωνικά ringtones έγιναν μόδα, όλοι ήθελαν ένα. Πόσο μάλλον όταν κυκλοφορούσε κάτι στη σύνθεση!

Bonus

Για τους παλιούς, να μην ξεχνάνε όταν καταλάθος πάταγαν στα κινητά τον browser, και μετά έλιωναν στο πάτημα το κουμπί “πίσω” ή το “κόκκινο” του τερματισμού κλήσης. Έτσι ώστε να μη χρεωθεί κανένα kilobyte στο λογαριασμό των γονιών και έρθει φουσκωμένος!

Πηγή

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *