Πραγματικότητα vs φαντασίωση

Ένα βιβλίο δημιουργεί μια ψευδαίσθηση.  Μια ψευδαίσθηση δημιουργεί μια απόδραση.

Μια απόδραση είναι πάντα θεραπεία.

Κάπως έτσι διαβάζοντας ένα χαλαρό βιβλίο, που δεν θα πω ψέματα το έπιασα στα χέρια μου για το εξώφυλλο του & το άνοιξα για τον τίτλο του, ξεκίνησε μια απόδραση. Χορταστικό όπως φαινόταν με έκανε να το γυρίσω ανάποδα και να διαβάσω την “τύπου ” περίληψη. Αυτό ήταν. Αποτελούσε παρελθόν σε λιγότερο από 5 μέρες. Ταξιδιάρικο γλυκό εξώφυλλο και ο τίτλος δύο λέξεις κλειδιά.                   

” Μαγειρεύοντας” και “Πικάσο” .

Λατρεύω να μαγειρεύω, είμαι ερωτευμένη με τα έργα του !

https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789601907741

Πού διαδραματίζονταν η ιστορία; Νότια Γαλλία. Σε ένα παραθαλάσσιο χωριό στην Κυανή Ακτή. Αυτό ήταν.

Τικ τακ, Τικ τακ…….ο χρόνος περνάει, η ψευδαίσθηση είχε κάνει τη δουλειά της και στο μυαλό μου είχε αποτυπωθεί η ανάγκη της απόδρασης σε αυτό το χωριό!

Τικ τακ ,Τικ τακ…..πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια .

Παρουσιάζεται μπροστά μου η ευκαιρία να γίνει η απόδραση πραγματικότητα.  Βουτάω την ευκαιρία και την κολλητή μου από τα μαλλιά και εντός 24h έχω λύσει όλα τα προβλήματα, έχω κλείσει εισιτήρια και ονειρεύομαι ήδη το πόσο διαφορετικό θα είναι εκείνο το Rose & η  Bouillabaisse απ’ όσο έχω συνηθίσει.

Ένα «ψαροχώρι» όπως λέει γελώντας η φίλη μου, γεμάτο από μια αλλόκοτη ενέργεια. Ξαφνικά ζώ στην Belle Époque. Σε διαπερνάει η ιδιαίτερη γοητεία χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Το νερό της Côte d’Azur ξεπλένει  από επάνω μας όλα τα πιθανά και απίθανα μπλοκαρίσματα! Οι βόλτες σε χορταίνουν όμορφες εικόνες κτιρίων σε όλη τη γκάμα της ώχρας τα οποία έχουν πινελιές vert amande και γαλάζιες έτσι ώστε να ζωηρεύουν . Υπάρχει το κίνημα “Ότι δεν μπορεί να σταθεί πραγματικά σε μια όψη ας το ζωγραφίσουμε!” Από το ξύλινο παντζούρι με τα σιδερένια στηρίγματα μέχρι τα μπουκέτα λουλουδιών και τις όμορφες γιρλάντες κάτω από τις σκεπές.

Δεν θέλεις να μπεις σε εσωτερικό χώρο και από την άλλη πεθαίνεις να μάθεις τι γίνεται μέσα σε αυτά τα κτίρια! Άραγε πώς είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ζήσει τη ζωή τους μέσα σε τόση ομορφιά. Τι επιρροές έχουν δεχθεί; Δε μπορεί να είναι σαν όλους τους άλλους. Όχι, το αρνούμαι,  καθώς κάθομαι αναπαυτικά σε μια chaise-longue και τριγυρίζω ένα Ροζέ Côtes de Provence στο  ποτήρι μου. Σταματάω αφηρημένα για να το μυρίσω.

Δεν έχουν περάσει ακόμα οι μέρες και σκέφτομαι πότε θα ξαναγυρίσω. Οι άνθρωποι γύρω μου είναι όμορφα γελαστοί και περιποιημένοι , δεν διακρίνω κάτι που μπορεί να με ταράξει. Μασουλάω τα μεζεδάκια από ζεστή ζύμη που μας έχουν φέρει γιατί μην ξεχνάμε ότι η Ιταλική Ριβιέρα ξεκινάει μόλις σε 7km από εδώ , οπότε το croissant διαδέχεται τη focaccia και αντίστροφα.

Το βιβλίο μου είχε δημιουργήσει ένα διαφορετικό συναίσθημα. Ήταν ίσως η άλλη εποχή. Η πραγματικότητα είναι πιο έντονη από την φαντασίωση . Ενδιαφέρον σκέφτομαι, το έχω ξαναζήσει τελικά. Η πραγματικότητα είναι τυχερή και γεμάτη από γεύσεις , αρώματα, υφές…… ακόμα και τα τηγανιτά θαλασσινά καλούδια που μασουλάγαμε χθες στην παραλία μέσα από ένα χάρτινο χωνί, είχαν τις τέλειες αναλογίες σε αλάτι , οξύτητα . Όλα είναι πιο ζωντανά εδώ. Τροφή για σκέψη και αναμνήσεις για τον χειμώνα!

Ας διαλέξουμε λοιπόν ποιο βιβλίο θα κάνουμε πραγματικότητα.

1 comment

  1. Αχχ ονειρεύτηκα μαζί σου Λητώ μου!!!!!
    Και εις άλλα με υγεία!!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *