V.A.S.T. Visual Aesthetic Sensitivity Test

Πόσο ευαίσθητοι είστε στη τέχνη? Στο #Culturito κατά καιρούς αναρωτιόμασταν πόσο “καλλιτεχνικό μάτι – αντίληψη” έχουμε. Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ και το μοιραζόμαστε μαζί σας. Το μέσο σκορ είναι 38, σε ενήλικες, μπορεί αυτό από μόνο του να μην λέει πολλά αλλά πιστεύουμε ότι το τεστ αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον.

(Έρευνες έχουν δείξει συσχετισμό με τη νοημοσύνη SPM, Raven 1941)

V.A.S.T. – Visual Aesthetic Sensitivity Test

Αυτό το test περιέχει μια σειρά από πενήντα ζεύγη εικόνων. Κάθε ζευγάρι αποτελείται από δύο πολύ παρόμοιες εικόνες, μία εκ των οποίων είναι ανώτερη από άποψη σχεδιασμού. είναι πιο αρμονική, καλύτερα ισορροπημένη και καλύτερα προσαρμοσμένη στον τρόπο με τον οποίο διατάσσονται τα στοιχεία και στον τρόπο που σχεδιάζονται οι γραμμές. Κοιτάξτε προσεκτικά την εικόνα και θα δείτε ότι στη σύγκριση η χειρότερη εικόνα περιέχει μικρά "σφάλματα" ή "λάθη" που καταστρέφουν την ισορροπία της εικόνας. Αυτές οι κρίσεις έγιναν ομόφωνα από μια ομάδα ζωγράφων και σχεδιαστών για όλα τα πενήντα ζεύγη εικόνων.
Στην αρχή του test παρακάτω δίνονται τρία παραδείγματα (ζεύγη Α, Β, C) που απεικονίζουν αυτά τα σημεία. Ένας σταυρός τοποθετείται στην πιο ισορροπημένη, καλύτερα διατυπωμένη εικόνα. Στην περίπτωση της εικόνας Α, η εικόνα που επισημαίνεται με επιταγή είναι καλύτερη επειδή το περίγραμμα είναι πιο ομοιόμορφο και το κεντρικό σημείο βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Στην λιγότερο καλή εικόνα υπάρχουν διαλείμματα στο περίγραμμα σε δύο σημεία και ο κύκλος είναι κακώς τοποθετημένος.
Στην περίπτωση του Β, οι τρεις πολυγωνικές μορφές παρουσιάζουν μια καλά διατεταγμένη και περιγεγραμμένη φιγούρα, ενώ στο χειρότερο σχέδιο διαλύονται εντελώς.
Όσον αφορά το σχήμα C, η ρυθμική κίνηση φαίνεται καθαρά στο καλύτερο σχήμα, ενώ αυτό δεν είναι καθόλου σαφές στο χειρότερο σχήμα, όπου οι μικρές μυτερές περιοχές αποτελούν αναστάτωση.
Ο στόχος σας θα είναι να ανακαλύψετε, όσον αφορά τα πενήντα υπόλοιπα ζεύγη εικόνων, που σε κάθε ζευγάρι είναι ο καλύτερος σχεδιασμός. Μερικές φορές αυτό θα είναι στην αριστερή πλευρά, μερικές φορές στη δεξιά. Κοιτάξτε προσεκτικά και πάρτε το χρόνο σας. η σωστή απάντηση δεν είναι πάντα προφανής!
Μην αφήνετε κανένα από τα ζευγάρια, παρόλο που μπορεί να δυσκολευτείτε να καταλήξετε σε μια απόφαση.
Μην διαμορφώνετε την κρίση σας σύμφωνα με το ποια από τις δύο εικόνες σας αρέσει περισσότερο.
Αυτό δεν είναι το ζητούμενο, γιατί μερικές φορές μια εικόνα που είναι λιγότερο καλά σχεδιασμένη μπορεί να σας ευχαριστήσει καλύτερα, γιατί την είδατε προσωπικά πιο ενδιαφέρουσα. Ο στόχος σας είναι να ανακαλύψετε ποια εικόνα έχει σχεδιαστεί καλύτερα. Σημειώστε ότι τα προβλήματα διαφέρουν ως προς τη δυσκολία, αλλά ότι τα πιο δύσκολα δεν πρέπει απαραίτητα να βρεθούν στο τέλος. εύκολα και δύσκολα αντικείμενα αναμειγνύονται σε αρκετά τυχαία βάση.

Σχετικά:

KO Goetz, R Lynn, AR Borisy
A new visual aesthetic sensitivity test: I. Construction and psychometric properties
https://hanseysenck.com/wp-content/uploads/2019/12/1979_gotz_borisy_et_al_-_new_visual_aesthetic_sensitivity_test_construction_and_psychometric.pdf

Nils Myszkowski, Martin Storme, Franck Zenasni, Todd Lubart,
Is visual aesthetic sensitivity independent from intelligence, personality and creativity? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886913013342



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *