Ο νέος είναι ωραίος, πάντα όμως ο παλιός είναι αλλιώς!

Αγαπημένη μου παιχνιδιάρικη φράση , η οποία ήρθε στο μυαλό μου μια ζεστή Κυριακή που είχαμε φίλους στο οινοποιείο. Επίσκεψη για την λήξη μιας περίεργης σχολικής χρονιάς από ένα ανεπιτήδευτο και αγαπημένο κοινό που δεν είχε ιδιαίτερες εμπειρίες από επισκέψεις σε οινοποιεία. (Το λατρεύω αυτό το κοινό, μου θυμίζει τον εαυτό μου όταν χώριζα το κρασί μόνο σε τρία χρώματα).

Μετά από μια χαλαρή βόλτα στους παραγωγικούς χώρους του οινοποιείου και στους δροσερούς χώρους φύλαξης και ωρίμανσης του κρασιού, έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις με το Σαββατιανό. Την τυπική ποικιλία της Αττικής. Καθίσαμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι γευσιγνωσίας και δοκιμάσαμε ένα ποτήρι Σαββατιανό εσοδείας 2020 στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Ένα φρέσκο, ζωηρό κρασί με μια οξύτητα που κάνει τους σιελογόνους αδένες να παραληρούν. Αρώματα λευκόσαρκων ροδάκινων, εσπεριδοειδών και φρεσκοκομμένων βοτάνων Αττικής γης έχουν αρχίσει και γίνονται αντιληπτά. Απόλυτα ερωτεύσιμο αυτό το νεαρό κρασί! Όλοι εντυπωσιάστηκαν και χαλάρωσαν. Τους εξηγήσαμε γιατί το Σαββατιανό είναι το απόλυτα foodie κρασί. Μπορεί πολύ εύκολα να συνδυαστεί με σχεδόν όλων των ειδών τα φαγητά. Στηρίζει απόλυτα ένα αρνάκι με μια κρεμώδη λεμονάτη σάλτσα και δενδρολίβανο, αλλά στέκεται στο ύψος του και με αυτά τα μικρά καλοκαιρινά τηγανιτά ψαράκια, που συνοδεύονται με οτιδήποτε σκορδάτο! (Αν και το απόλυτο πάντρεμα εδώ θα ήταν μια Ρετσίνα από Σαββατιανό φυσικά).

Καθώς η δοκιμή εξελίσσονταν ευχάριστα και ομαλά, αναφέρθηκα στο πόσο όμορφα παλαιώνει αυτή η ποικιλία. Εξελίσσεται, ωριμάζει για να εντυπωσιάζει. Τότε κάποιος έκανε την ερώτηση που ήθελα να ακούσω από την αρχή. Που πάντα θέλω να ακούω όταν ξεκινάμε να μιλάμε για παλαίωση κρασιών. “Έχετε παλαιότερες σοδειές; “Φυσικά και είχαμε, αλλά χρειαζόμασταν αυτήν την ερώτηση και το απαραίτητο ενδιαφέρον από το κοινό μας για να ανοίξουμε τις παλαιότερες φιάλες. Τους συστήσαμε ένα Σαββατιανό 2015, ένα 2013 και τέλος ένα 2012! Πολυπλοκότητα, petrol αρώματα, ώριμα φρούτα, νότες ξηρών καρπών. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός αλλά ο εντυπωσιασμός της ωριμότητας παρέμεινε μέχρι το τέλος της μέρας.

Για να μην πολυλογώ, μην φοβάστε να κρατήσετε ένα κρασί για παλαίωση ή να ζητήσετε μια παλαιότερη σοδειά. Ζητείστε πληροφορίες από έναν sommelier, έναν οινοπαραγωγό, έναν πωλητή ή ακόμα και από έναν wine connoisseur που μπορεί να γνωρίζετε. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα μυημένοι στον χώρο του κρασιού για να εκτιμήσετε ένα παλαιωμένο κρασί, αρκεί να είστε μυημένοι στην απόλαυση!

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *