Πύλη : ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλo.

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του Ιουλίου , ιδιαίτερα ζεστό από αυτά που εύχομαι να με έβρισκαν κάτω από ένα πλατάνι , σε μια πλατεία ενός χωριού, με βρήκε να οδηγώ από το Μοσχάτο , στο Μεταξουργείο με τελικό προορισμό ένα παλιό δημόσιο καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν το οποίο φιλοξενεί την “φορητή” έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals/Πύλη. 

Η είσοδος σε έχει ήδη κερδίσει


Λατρεύω τα παλιά εργοστάσια και γενικά τα κτίρια που έχουν ακόμα τις δονήσεις πολλών ανθρώπων που έζησαν εκεί πολλές ώρες, εργάστηκαν, γέλασαν, δημιούργησαν, τσακώθηκαν ακόμα και ερωτεύτηκαν. Νομίζω πως μπορώ να αισθανθώ όλη αυτή την ενέργεια που ακόμα πάλλεται . Φανταστείτε τώρα αυτός ο χώρος να έχει μετατραπεί σε έναν νέο πολιτιστικό περιβάλλον που φιλοξενεί 59 καλλιτέχνες απο 27 διαφορετικές χώρες! 

Κανένας δεν μπορεί (και δεν θέλει) να αγγίξει αυτά τα διατηρητέα παράθυρα.

Λοιπόν ένα Aperol Spritz μετά (για να πετάξω από επάνω μου την εργασιακή ένταση και τους 35 βαθμούς) βρέθηκα να παρκάρω στην μια πλευρά του καπνεργοστασίου και να ανυπομονώ να δω τους φίλους μου και την έκθεση Portals/Πύλη.  Χαμόγελα και ενθουσιασμός στην είσοδο και μια ευχάριστη αύρα να έρχεται από το αίθριο που έδειχνε εντυπωσιακό!

Πνοή δροσιάς

 Ήταν μια ιδέα που εμπνεύστηκε από τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας οι οποίες απαίτησαν για άλλη μια φορά την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που πάλι καλά, για τους περισσότερους από εμάς δεν αποτελεί πλέον επιλογή να παραμείνουμε παθητικοί θεατές της αλλαγής. Η συγγραφέας Arundhati Roy στους Financial Times στις 3 Απριλίου 2020 έγραψε ” Το ρήγμα υπάρχει…..Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια επιστροφή στην κανονικότητα…Η πανδημία είναι μια πύλη , ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο.” Η ιδέα της Roy για την πύλη και το πως διαπραγματευόμαστε τη μετάβαση μας μέσα από αυτήν, αποτελεί την έμπνευση για αυτήν την έκθεση, όπως πολύ όμορφα διατυπώνεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μας έδωσαν στην είσοδο.


Είμασταν όλοι μαζί και ξαφνικά ο καθένας μόνος. Χαθήκαμε μέσα σε σκέψεις, ερεθίσματα , συναισθήματα. Βρισκόμασταν για να σχολιάσουμε αλλά και να επικροτήσουμε. Ξαναέζησα το να μοιράζομαι με φίλους κάτι που αγαπώ πολύ. Την τέχνη. Την τέχνη αγκαλιά με το τώρα!

Η έκθεση περιλαμβάνει ήδη υπάρχοντα έργα σε διαφορετικά μέσα- εγκατάσταση, ζωγραφική γλυπτική, φωτογραφία και performance. 

Δεν θέλω να σχολιάσω κάθε έργο , ή να επισημάνω την προσοχή κάπου. Προτείνω μια επίσκεψη και να αφήσετε το μυαλό σας κάπου έξω έτσι ώστε να αισθανθείτε ελεύθερα. Είμαι σίγουρη πως οι καλλιτέχνες θα σας περάσουν όλη τους τη μαγεία .Η έκθεση είναι ανοιχτή εκτός Δευτέρας-Τρίτης μέχρι τις 31-12-2021Πέμπτη-Παρασκευή είναι ανοιχτή μέχρι τις 20.00 οπότε συνδυάζεται φανταστικά και με μια βόλτα after στο Περιστέρι που είναι σε απόσταση 5΄ ή στο κέντρο που πάντα κάπου θα βρεις να τριγυρίσεις ιδιαίτερα μετά από τόσο food for thought.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *