Ουσιαστικές αλλαγές, μια νέα πραγματικότητα ή κατάργηση της λογικής;

Είναι γεγονός πώς το ποδόσφαιρο έχει ως άθλημα το μεγαλύτερο κοινό. Όποιος δεν το αποδέχεται αυτό, θα πρέπει να σταματήσει να διαβάζει το άρθρο. Είχα θέσει ως προϋπόθεση, περισσότερο στον εαυτό μου, να μην πάει το Culturito στο κομμάτι των αθλητικών. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας για όλους, και όσο αλλάζει, ή προσαρμόζεται, ή εξελίσσεται δεν παύει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας.

Έτσι λοιπόν, οι εξελίξεις τις δύο τελευταίες μέρες έφεραν αυτό το άρθρο. Για όποιον δεν ασχολείται, από χθες, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες αποφάσισαν να αποσχιστούν από την ομπρέλα της UEFA/FIFA και να δημιουργήσουν ένα δικό τους πρωτάθλημα, το European Super League (εντάξει αυτό δε θα το φτάσουν!). Γιατί τώρα; Γιατί τα έσοδα λόγω της πανδημίας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Γιατί οι επικλήσεις στην UEFA και στη FIFA χρόνια τώρα για έσοδα δεν εισακούγονται. Γιατί θεωρούν ότι είναι, και όχι άδικα, η ελιτ.

Είναι όμως η UEFA και η FIFA τα θύματα και οι προασπιστές του ποδοσφαίρου; ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Η διοίκησή τους οδήγησε στην απόφαση του σχίσματος, είτε γίνει η διοργάνωση, είτε όχι! τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία έχουν μπλεχτεί, οι δωροδοκίες. Η UEFA είναι αυτή που με αμφιλεγόμενες αποφάσεις σε κομβικά ιστορικά σημεία έφερε το άθλημα εδώ. Δημιούργησε το Financial Fair Play για να το καταστρατηγήσει μόλις έπρεπε να εφαρμοστεί ουσιαστικά! Και από την άλλη η FIFA, η οποία είναι διοργανώτρια αυτού του παγκοσμίου κυπέλλου. Nuff said.

Το ποδόσφαιρο βασίστηκε στον απλό κόσμο για να δημιουργηθεί, να γιγαντωθεί και να γίνει ό,τι είναι σήμερα. Σίγουρα υπάρχουν μελανά σημεία, ειδικά στις ζώνες του στοιχηματισμού. Αλλά πάντα, έως σήμερα, υπήρχαν και παίκτες σύμβολα. Για κάθε Μαλαισία, υπήρχε και ένας ιστορικός αρχηγός. Έτσι ερχόταν η ισορροπία. Ρομαντικό; Μάλλον. Αλήθεια; Ναι. Διαχρονικά όμως, δε θα ξεχάσει κανείς τη λασπωμένη εικόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα να παίζει για τον κόσμο.

Το 1993 ξεκίνησε η επίσημη μορφή του Champions League, καταργώντας το έως τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη μορφή των νοκ άουτ αγώνων. Ο λόγος; Τα λεφτά!

Προς τα τέλη του 1995 ψηφίζεται η απόφαση Bosman, η οποία εξυπηρετούσε δύο πράγματα: το πρώτο, η ελεύθερη μεταγραφή ενός παίκτη από μια ομάδα σε μια άλλη με τη λήξη του συμβολαίου του, εφόσον ήταν εντός ΕΕ και ευρωπαίος. Το δεύτερο, έμμεσο, η απόφαση αυτή επικύρωσε, την αρχή της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός της Ε.Ε. και άλλαξε στην πραγματικότητα το χάρτη του ποδοσφαίρου, καταργώντας τυχόν περιορισμούς που ίσχυαν έως τότε. Ο λόγος; Τα λεφτά!

Fast forward τώρα στο 2021. Μετά από σίγουρα 2 χρόνια σκέψης, 12 ομάδες, μεγάλες ομάδες, αποφασίζουν να επαναστατήσουν. Είναι όντως επανάσταση; Ή είναι ένα μέσο πίεσης σε δύο διοργανωτές; Ο λόγος; Προφανής και πάλι! Ο χορηγός δίνει ως μπόνους εγγραφής περίπου 450 εκατομύρια ευρώ. Η διεύρυνση των διοργανώσεων της UEFA που συζητιέται είναι το φυτίλι σε κάτι που υπήρχε και έκαιγε σιωπηλά εδώ και καιρό. Τα κέρδη θα μοιραστούν πλέον σε τρεις διοργανώσεις. Γενικά, δεν είμαι αντίθετος στη δημιουργία μιας λίγκας πρωταθλητών, αλλά όχι έτσι. ΔΕΝ είναι αυτή η λύση.

Από την άλλη, μια οργάνωση που οι ίδιοι αποφασίζουν ποιοι θα μπουν και ποιοι θα μείνουν έξω από τους πέντε επιλαχόντες, είναι λίγο αυταρχικό…τι όχι; επιπλέον, ποιοι παίκτες θα παίξουν εκεί; Βάσει της UEFA, όσοι συμμετέχουν, δε θα υπολογίζονται στις εθνικές ομάδες τους. Άρα, τι παίκτες θα συμμετέχουν τελικά; Παλαίμαχοι;

UEFA και FIFA κλείνουν τα τελευταία χρόνια τα αυτιά τους στις εκκλήσεις των «δυνατών» για δεδομένη θέση στη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς και αντίστοιχα δεδομένα κέρδη. Η δημιουργία κάποιας νέας λίγκας, ξεκάθαρα χτυπάει το οικονομικό κομμάτι, όλων. Το ranking των ομάδων κάθε 3-4 χρόνια αλλάζει, αλλάζοντας δυναμικότητες και υποστηρίζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Και πλέον με τις συγκεκριμένες συνθήκες, τα πράγματα ζόρισαν και όσοι είχαν πρόσβαση στο μέλι, θέλησαν περισσότερο.

Κλείνοντας, καλό θα ήταν οι δώδεκα αυτές ομάδες, να γνωρίζουν, ότι η κρίση του κορωνοϊού, δεν άγγιξε μόνο αυτούς. Άγγιξε τους υποστηρικτές τους. Τους πολέμιούς τους. Τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Με τον έναν, ή με τον άλλον τρόπο, εμάς τους ίδιους που αύριο θα ζητήσουν τη στήριξή μας. Αλήθεια, σε αυτό το ποδοσφαιρικό υπερθέαμα, που θα προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας παίκτες, τι εισιτήριο θα βάλουν;

Είναι γεγονός πως στις ΗΠΑ μια από τις πιο κλειστές, πρότυπες, αναγνωρίσιμες και κερδοφόρες λίγκες, είναι το NBA (National Basketball Association). Αλλά να μην ξεχνάμε πως εκεί επίσης υπάρχει και μια αντίστοιχα κλειστή λίγκα που λέγεται MLS…

#AGAINSTMODERNFOOTBALL

Δημιουργήθηκε στους δρόμους, το έκλεψαν οι πλούσιοι

ΥΓ: Ελπίζω όλο αυτό να μείνει στα λόγια και τελικά να βρεθεί μια χρυσή τομή

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *