Η απόλυτη μάχη: iOS vs Android vs Symbian vs Blackberry

Η απόλυτη μάχη των λειτουργικών συστημάτων στις κινητές συσκευές. Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του καθενός λειτουργικού συστήματος. Ακόμα και αυτών που σταδιακά εξαφανίστηκαν. Όλοι μας έχουμε στην κατοχή μας ένα κινητό. Ακριβό ή φτηνό δεν έχει σημασία. Σίγουρα “τρέχει” ή “έτρεχε” ένα από τα ακόλουθα λειτουργικά: iOS της Apple, Android της Google, Symbian της Nokia ή Blackberry OS της Blackberry. Ειδική μνεία στο τέλος για τη Microsoft, η οποία περισσότερο αλλοίωσε την αγορά.

Η απόλυτη μάχη ανήκει σε αυτούς τους δύο

Android

Η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα. Εύκολα, λόγω των διαφορετικών μοντέλων που υπάρχουν. Η απόφαση της Google να αγοράσει το Android το 2005 ήταν καταλυτική για την εξέλιξη της εταιρείας, αλλά και το μέλλον των κινητών. Το λειτουργικό για το οποίο η Samsung δεν έβλεπε μέλλον. Από τα μεγαλύτερα καταστήματα εφαρμογών με την υποστήριξη της Google. Υστερεί σε ποιότητα, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει μια android συσκευή για να ταιριάξει σε όλα τα γούστα. Η παγίδα σε αυτό είναι όταν πάει κάποιος να εξηγήσει τι είναι το android, όμως μια τέτοια χρονοβόρα ανάλυση δε μπορεί να γίνει τώρα.

Μιλώντας για οικοσυστήματα, το Android τρέχει ήδη ένα μέσα του

Γενικά, το Android έχει τη φήμη της άσχημης υποστήριξης σε θέματα ασφαλείας. Υπάρχουν πολλές αποκαλύψεις και αδυναμίες, τις οποίες οι κατασκευαστές πάντα τρέχουν να καλύψουν. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι κατασκευάστριες εταιρείες, υπόσχονται περισσότερο έλεγχο πάνω στις εφαρμογές, καθώς και μεγαλύτερο διάστημα υποστήριξης μέσω αναβαθμίσεων. Στο κομμάτι των χρηστών, ο κάθε κατασκευαστής προσφέρει μια δικιά του εκδοχή του android, μιας και είναι ελεύθερο, με πληθώρα δικών του εφαρμογών. Το Android υπόσχεται την αμεσότητα των εφαρμογών της Google, την υποστήριξή τους καθώς και την -συνήθως- προσιτή τιμή κτίσης του.

Το Android εξελίσσεται με τον καιρό, πηγή

iOS

Το για πολλούς, πιο απλό και εύχρηστο λογισμικό. Σωστό; Λάθος; είναι γεγονός πως το iOS είναι αναπόσπαστο κομμάτι των iPhones. Δε νοείται το ένα χωρίς το άλλο. Η απόκρισή του εκπληκτική. Το πόσο σταθερές είναι οι εφαρμογές του, κάνει απαράμιλλη τη χρήση τους. Η συνολική του εμπειρία χρήσης θετικότατη. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο είναι η παγίδα: το ότι είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσεις δεν το κάνει εύχρηστο εν γένει! Απαιτεί πολλές κινήσεις για ενεργοποίηση βασικών πραγμάτων. Το μεγαλύτερο προτέρημά του είναι το “οικοσύστημα”. Όλες οι συσκευές της Apple αλληλεπιδρούν απρόσκοπτα, χωρίς κανένα πρόβλημα: iPhone, iPad, Mac ή Macbook, iWatch.

Μέρος του οικοσυστήματος της Apple

Κάπου εδώ όμως τα τελευταία χρόνια, εγείρονται σταδιακά τα θέματα ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο ακριβή είναι η συσκευή, αντίστοιχα ακριβό είναι και το service της.

Οι δύο παραπάνω πάροχοι λογισμικού για κινητά, είναι οι κορυφαίοι παίκτες στη σημερινή εποχή. Έχουν επιδοθεί σε μια απόλυτη μάχη και μονομαχία για το ποιος έχει τα καλύτερα προϊόντα. Το καλύτερο “οικοσύστημα”. Σε κατηγορία μονάδων, το Android λόγω των επιλογών του υπερτερεί. Στο κομμάτι της διαλειτουγικότητας όμως, η Apple δεν έχει ανταγωνιστή, ακόμα!

Symbian

Το απολίθωμα. Είναι ένα λειτουργικό που έχει εκλείψει. Ή τουλάχιστον χρησιμοποιούνται ελάχιστες εκφάνσεις του, σε φτηνά μοντέλα. Μετονομάστηκε σε Nokia OS μήπως σωθεί. Τελευταία του version η Nokia Belle feature pack 2. Για όποιον το είχε χρησιμοποιήσει, και άντεχε να ζει μαζί του, είχε τα πάντα. Ό,τι μπορεί να ζητήσει ο κάθε χρήστης ήταν εκεί: Widgets, συντομεύσεις, μπαταρία, κάμερα. Απέτυχε γιατί δεν κατάφερε να διακρίνει τη χρησιμότητα ενός καταστήματος εφαρμογών. Ωστόσο, το κύκνειο άσμα της εταιρείας, ήταν μια συσκευή που θυμίζει τα κινητά τηλέφωνα του σήμερα. Για κάποιον παρατηρητή, η Nokia και το Symbian, δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο του ανταγωνισμού με την Apple και τη Google. Εκεί κάπου χάθηκε το παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο, δε έγινε αντιληπτό από τους Φινλανδούς ότι ο ανταγωνισμός θα ξέφευγε. Έτσι το 2014, ήρθε αναπόφευκτα το τέλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Symbian ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Για όσους το χρησιμοποίησαν, υπάρχουν λειτουργίες του που λείπουν από τις σημερινές συσκευές.

Blackberry OS

Το επαγγελματικό. Έτσι γιγαντώθηκε το Blackberry, μέσα από την επαγγελματικότητα και την ασφάλεια. Αλλά απέτυχε στην εμπειρία χρήσης. Αν και ο έλεγχος που έδιναν πάνω στις δυνατότητες τον εφαρμογών, μπορεί να ήταν τρομερός για κάποιον σε ένα εταιρικό IT, για τους χρήστες ήταν το ανάποδο. Η εφαρμογή μηνυμάτων του, το BBM, ήταν σημείο αμφιλεγόμενο για πολλές χώρες. Επιπλέον, η έλλειψη εφαρμογών οδήγησε στη σταδιακή εγκατάλειψή του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εταιρείας, με κινητά που έτρεχαν ένα μικτό περιβάλλον με android, το κακό είχε γίνει.

Windows Mobile

Μια προσπάθεια της Microsoft που στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Αγόρασε τη Nokia και διέλυσε το Symbian (?) για να προωθήσει τις δικές της υπηρεσίες. Αυτό που έμεινε όμως ήταν το Mobile Office. Πλεόν συνεργάζεται με παρόχους Android για να βοηθήσει στη λειτουργία του Android οικοσυστήματος.

Κλείνοντας, προφανώς δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε αυτή την απόλυτη μάχη. Ο καθένας χρησιμοποιεί ό,τι τον βολεύει. Ή ακόμα καλύτερα ό,τι του αρέσει. Τα διασωθέντα λειτουργικά έχουν έρθει πολύ κοντά, σε ότι αφορά τουλάχιστον τις κινητές συσκευές. Ακόμα όμως και στην κάθε συσκευή ξεχωριστά, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Από κει και πέρα, η Apple με το οικοσύστημά της προηγείται στην ευκολία σύνδεσης και στη συνέχεια προσπαθεί να ακολουθήσει ο ανταγωνισμός.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *