Η τροπική περιπέτεια συνεχίζεται! – Part 2

Φυσικά και θα υπήρχε συνέχεια στην τροπική περιπέτεια στη Σρι Λάνκα! Η χώρα αυτή έχει πολλά να δείξει αλλά και να μας διδάξει. Ίσως πολύ περισσότερα, από αυτά που αρχικά κάποιος θα εκτιμούσε. Άλλωστε, όπως κάθε ταξιδιωτική περιπέτεια, έχει πάντα κάτι παραπάνω να δείξει!

Το ταξίδι συνεχίζεται

Το Κολόμπο ήταν ο αρχικός προορισμός του ταξιδιού. Μετά από μια θερμή υποδοχή εκεί και εξορμίσεις στις γύρω περιοχές, το επόμενο μέρος θα μας βρει πιο βαθειά σε αυτό το νησί.

Στη σημερινή λοιπόν τροπική περιπέτεια ο δρόμος μας βγάζει στη Σιγκιρίγια και στο Damro. Εκπληκτικό και καταπράσινο τοπίο στη Σιγκιρίγια, αρκετά κουραστική η ανάβασή μας, αλλά η κορυφή μας αποζημίωσε και με το παραπάνω. Στο Damro από την άλλη, οι γνώσεις μας εμπλουτίστηκαν με απρόσμενο τρόπο.

CULTURE

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε συζητήσει για την απελευθέρωση της Σρι Λάνκα. Στη συνέχεια της τροπικής μας περιπέτειας, θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα, για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, την αρχαία πόλη της Σιγκιρίγια (Singiriya) η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Σρι Λάνκα.

Η ανάβαση στην καρδιά της Σιγκιρίγια
Βλέποντας βασιλικά από την κορυφή, το τι εκτάσεις εκμεταλλευόμαστε
Ο “ακάλυπτος” από την κορυφή της Σιγκιρίγια

Η Σιγκιρίγια αποτελούσε βασιλική κατοικία πριν κάποιους αιώνες, και όπως φαίνεται μεγάλο κομμάτι του μεγαλείου της έχει διασωθεί. Είναι το “φρούριο στον ουρανό” και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο ψηλά πρέπει να ανέβει. Στον περίβολο υπάρχουν κήποι, λίμνες, παρτέρια, αλλά πλέον και περίπτερα για ανεφοδιασμό. Όλα αυτά προστατεύονται από ένα δίκτυο προμαχώνων και τάφρων.

BURRITO

Σε αυτό το άρθρο, θα ξεφύγουμε από τη στενή έννοια του μπουρίτο (!) και θα μιλήσουμε για αυτό που έγινε γνωστή η Σρι Λάνκα: το ΤΣΑΪ. Πριν μιλήσουμε για τις αχανείς εκτάσεις τσαγιού, θα κάνουμε μια ειδική μνεία στο μεταφορικό μας μέσω. Το Τουκ-Τουκ, όπως το λένε οι ντόπιοι. Είναι το τοπικό ταξί, ή καλύτερα το τοπικό παραδοσιακό ταξί.

Μια πιάτσα τουκ τουκ
Απολαμβάνοντας τη θέα και τη μπροστινή του όψη

Ο δρόμος του τσαγιού

Η εκμετάλλευση των εκτάσεων της Σρι Λάνκα για την παραγωγή τσαγιού είναι απίστευτη. Βουνά ολόκληρα φιλοξενούν φυτείες τσαγιού.

Απέραντο πράσινο από τις φυτείες τσαγιού

Το τσάι μαζεύεται από εταρείες οι οποίες κάνουν την αρχική επεξεργασία. Εκεί επιτελείται ο αρχικός καθαρισμός, και η πρώτη του συσκευασία. Όπως θα δείτε από την αποκλειστική εικόνα του Culturito παρακάτω:

Ο χώρος καθαρισμού και διαλογής, ενώ σε διαφορετικό χώρο γίνεται η συσκευασία

Η οργάνωση της βιομηχανίας είναι πολύ καλή, ενώ σε ξεχωριστούς χώρους επιτελούνται τα επιμέρους παραγωγικά κομμάτια. Αφού ολοκληρωθεί η συσκευασία, το τσάι οδηγείτε στην πρωτεύουσα για πλειστηριασμό. Εκεί οι μεγάλοι του τσαγιού, αυτούς που όλοι ξέρουμε, πλειοδοτούν και ο καλύτερος παίρνει τη μερίδα του λεόντος για περαιτέρω επεξεργασία. Παρόλα αυτά, η ομάδα μας κατάφερε να πάρει μια μικρή δόση και απόλαυση από αυτό το πρώτο ακατέργαστο τσάι.

Το βασικό σε αυτό είναι η οξύτητα/ένταση του τσαγιού. Ναι, έως τότε δεν είμαστε πολύ σίγουροι, όμως υφίσταται τέτοια επιλογή. Έτσι έχουμε 4 ποικιλίες: ελαφριά, ελαφρώς πιο έντονη, έντονη και πολύ έντονη. Οι δύο πιο έντονες, όπως μας είπαν, συνοδεύονται από γάλα(!). Καλά διαβάσατε, γάλα. Αν και κάποια στιγμή είχα δοκιμάσει αυτόν τον συνδυασμό και χτύπησε ένα παράξενο καμπανάκι στο εσωτερικό μου, αυτό ήταν απίστευτο! Καμία σχέση με εκείνο εκεί, αυτός ο συνδυασμός της τροπικής μας περιπέτειας, χαμογελούσε στον ουρανίσκο και σε όλα τα γευστικά σημεία!

Οι 4 ποικιλίες του τσαγιού, η πιο ελαφριά αριστέρα και η πιο έντονη δεξιά

Τελικά πειστήκαμε με όσα ακούσαμε και είπαμε να απολαύσουμε το lounge, με λίγο ελαφρύ τσάι

καθίσαμε και σερβιριστήκαμε
Tea anyone?

Κάθε γουλιά ήταν απολαυστική. Η τροπική μας περιπέτεια θα συνεχιστεί σε επόμενο άρθρο. Ελπίζουμε να το απολαύσατε, όσο και εμείς το τσάι!

To be continued…

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *