Αφαιρώντας τη Google – γίνεται;

Ψάχνοντας στον άπειρο ελεύθερό μου χρόνο (#not) για κάτι δημιουργικό, το εύκολο ήταν η περιγραφή ενός ταξιδιού. Θα ακολουθήσει και αυτό, σύντομα, για να κλείσει η τριλογία (εδώ και εδώ τα υπόλοιπα μέρη της). Αλλά, σήμερα θα αναλύσουμε για το αν υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρώντας τη Google και τις εφαρμογές της, πόσο εύκολο είναι να ζήσουμε ελεύθεροι.

Οι εφαρμογές της Google

Έρχονται προεγκατεστημένες σε όλες της Android συσκευές. Είναι συνδεδεμένες με τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’όσο νομίζουμε. Το “κακό” ξεκίνησε γύρω στο 2004 με τις προσκλήσεις. Gmail, Search, Chrome, Photos, Drive, YouTube, PlayStore, Maps και για τους ψαγμένους Keep. Πολλές οι εφαρμογές, πολλές και οι εναλλακτικές.

Gmail

Εικονίδιο Gmail

Η αρχή του “κακού”. Ξεκίνησε ως το επόμενο βήμα της Google μετά τη μηχανή αναζήτησης. Αρχικά, όσο υπήρχε το καθεστώς των προσκλήσεων ήταν εξαιρετικό. Στη συνέχεια εξελίχθηκε, έγινε προαπαιτούμενο για τις Android συσκευές και σήμερα είναι στη ζωή σχεδόν όλων. Εναλλακτικές; Πολλές! Εύκολες στη χρήση; Σίγουρα!

Search

Είναι ίσως το καλύτερο προϊόν/υπηρεσία της Google. Πλήρες από κάθε άποψη. Bing, Yahoo Search και DuckduckGo ακολουθούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν την αποτελεσματικότητα του GSearch.

Chrome

Ο πιο διαδεδομένος περιηγητής (browser καλέ) παγκοσμίως. Αυτομάτως το κάνει και το πιο εύκολο σε αντικατάσταση. Οι εναλλακτικές πολλές, Mozilla, Edge, Opera οι πιο γνωστές, Vivaldi και Torr οι πιο “ψαγμένες” για ασφάλεια και ιδιωτικότητα αντίστοιχα. Οι προσβασιμότητα από άλλες συσκευές εύκολη και αποτελεσματική. Δοκιμάζοντας διάφορα τα Opera, Vivaldi και Torr έχουν αποτελέσει αξιόπιστη λύση. Ο γράφων έχει αφήσει το Chrome εδώ και 2 περίπου χρόνια.

Photos

Η εφαρμογή φωτογραφιών της Google. Ίσως και το προεπιλεγμένο gallery στα τηλέφωνα Pixel. Εάν κάπου η Google έχει αναπτυχθεί και είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό είναι το software της κάμεράς της. Το επίπεδο των φωτογραφιών της είναι εξαιρετικό ακόμα και για χαμηλού επιπέδου hardware. Οι εφαρμογές της Gcam και Snapseed είναι προσεγμένες και must για λάτρεις της φωτογραφίας. Πρόσφατα το GPhotos άφησε το ελεύθερο πλάνο του, για να εισάγει λύσεις επι πληρωμή. Κομμάτια του One σχεδίου της. Εναλλακτικές και εδώ πολλές: Dropbox, MEGΑ και OneDrive οι κυριότερες.

Drive

Ο online χώρος αποθήκευσης της Google, εκτός φωτογραφιών και video. Όλα τα έγγραφα μπορούν να βρεθούν και να επεξεργαστούν εκεί από οπουδήποτε.

YouTube

Όλοι το ξέρουμε και όλοι το χρησιμοποιούμε. Επίσης, όλοι νευριάζουμε με το πλήθος των διαφημίσεών του. Ωστόσο, είναι εξίσου εύκολο να καταφύγουμε σε εναλλακτική του, χωρίς να μας κοστίσει τίποτα. Μία είναι η εναλλακτική, χωρίς να υποστούμε συνέπειες όπως το χάσιμο των playlist που έχουμε φτιάξει. Το όνομα αυτής: YouTube Vanced. Ακολουθώντας τον οδηγό στην αντίστοιχη σελίδα η εμπειρία του YouTube γίνεται ξεχωριστή. Αξίζει η δοκιμή του.

YouTube Vanced για Android

Playstore

Το κατάστημα εφαρμογών που το συναντά κανείς σε όλα τα κινητά Android, ή σχεδόν σε όλα (Huawei για σένα λέμε!). Οι εναλλακτικές είναι και εδώ πολλές, με κορυφαίες το Apkstore, Aptoide και με λίγο Google search (…ουπς!) αρκετές ακόμα. Καμία προς το παρόν δεν προσφέρει την ασφάλεια και τον έλεγχο του Playstore

Maps

Η πιο διαδεδομένη εφαρμογή χαρτών. Πολύ καλή υλοποίηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό και προσθήκη νέων λειτουργιών συνεχώς. Ωστόσο, μπορεί και αυτή εύκολα να αντικατασταθεί. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τι υπήρχε πριν από αυτό. Η αντίστοιχη εφαρμογή της Nokia. Πλέον έχει μετονομαστεί σε here Maps και είναι μια εξίσου δυνατή εφαρμογή πλοήγησης.

Keep

Το κρυφό διαμάντι Keep

Ίσως η καλύτερη εφαρμογή που έχει φτιάξει ποτέ, μετά τις φωτογραφικές. Ένα απλό σημειωματάριο, το οποίο μπορεί να πάρει φοβερές προεκτάσεις. Το μόνο που προσπαθεί να το ανταγωνιστεί είναι το Evernote, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Συμπερασματικά

Καταφέρνει κανείς στην καθημερινότητα να τα βγάλει πέρα αφαιρώντας τη Google και τις εφαρμογές της; Δύσκολα! Παρότι είναι στην κορυφή σε πολλούς τομείς, η αναβλητικότητά της και οι δυνατότητες των εφαρμογών της, συναντούν το: “coming soon” σε κάθε ανακοίνωσή της. Οι λύσεις υπάρχουν, αλλά σε αρκετά σημεία είναι ακόμα πίσω σε σχέση με αυτό που προτείνει η G Suite. Δυστυχώς, πέρα από χάρτες, YouTube και περιηγητή δεν είναι εύκολη η μετάβαση, αλλά σίγουρα αξίζει η προσπάθεια μείωσης εξάρτησής μας από τον γίγαντα του Mountain View.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *